2015. aug 06.

Mit nyújt a magyar YouTube egy huszonévesnek?

írta: Did Balázs
Mit nyújt a magyar YouTube egy huszonévesnek?

Aki már avatott szemmel néz körül a magyar YouTube közösségben, egész biztosan egyet ért abba, hogy leginkább a fiatalabb korosztály találja meg számítását az online tartalmak közt. Szerencsére azonban nekünk, huszonéveseknek is akad pár remek csemege, amire felválthattuk a televíziót.

A következő összeállításban megpróbálok egy kis "induló pack"-ot adni azok kezébe, akik fiatal felnőttként kezdtek ismerkedni a vlog jelenségével, de azoknak is érdemes tovább olvasnia, akik már követnek 1-2 csatornát. Biztos vagyok benne, hogy tudok újdonsággal szolgálni, kezdetnek például ezzel az állításommal: A YouTube nem csupán kiskamaszok játszótere! Bebizonyítom!

Kezdjük egy kötelező darabbal: HollywoodNewsAgency, Szirmai Gergely csatornája, mely hétről hétre jelentkezik filmkritikákkal, és a filmhez kapcsolódó fontos filozófiai kérdésekkel. Annak ellenére, hogy ez a második legnagyobb magyar YouTube csatorna, mégsem ment el kölyökhumor irányba. Természetesen az élet nagy kérdéseinek boncolgatása egy kamasz számára is építőjellegű, de legyünk őszinték: ezt a huszonéves korosztály értékelheti igazán! Sokkal inkább az útkeresés életszakasza a miénk, mikor állásinterjúk, és felsőoktatási intézmények közt hányódva, még mindig önmagunkat keressük. Fontos lehet még a csatornával kapcsolatban, hogy Gergő sosem a tutit mondja meg, arra ösztönzi hírügynökségének tagjait, hogy saját választ adjanak az általa felvetett kérdésekre.

 

Oké! Először is amikor a geek stílus/életforma/életérzés/szubkultúra először virágkorát élte, (nem feltétlenül hazánkban) akkor még leginkább a mai késő harmincasok voltak tinédzserek. Elemei leginkább a filmek, sorozatok, képregények, a technológia, a mesék, és játékok imádata. A következő, akiket be szeretnék mutatni egy youtuber csapat, mert már csapatok is vannak itthon is! A CultureGeeks videóinak palettája igen széles, az egyik sorozatukban '90-es gyermekek gyermekkorát rombolják, horrorisztikus rajzfilmteória gyűjtésükben, máskor az internet "Csináld magad" ötlettárának hitelességét tesztelik, megint máskor az Ebay világába próbálják bevezetni az online rendeléstől vonakodó magyarokat, mindezt furcsa termékek bemutatásával. A teljesség igénye nélkül máris ennyiféle műsort tudok felsorakoztatni egy alig fél éves csatornán. Minek nekünk egyáltalán a TV?

 

Az internetes videókat gyakran foglaljuk össze a "vlog" jelzővel, de tudjuk egyáltalán mi az a vlog? Egy internetes napló melynek V-betűje arra utal, hogy mindezt videós formában kapjuk meg. A következő videós a legfiatalabb a most bemutatottak közül, nem is huszonéves, mindössze a 16-ot tölti idén, úgyhogy joggal merülhet fel a kérdés a kedves olvasóban " Felnőttekről volt szó, most mégis nézzek egy gyereket?". Bármily meglepő, ritkán ugyan, de a kamaszok is tudnak igazán ütős online műsort összehozni, amely nem csak a saját korosztályuknak lehet élvezhető. Csomor Balázs vlogvideóiban idősebbeket megszégyenítő módon felkészült! De miről is szólnak ezek a tartalmak? Leginkább az internet világában fellelhető érdekességek listáját mutatja be, szubjektív módon így adózva kissé a klasszikus vlog műfajának, mégis eredeti és akár a mi korosztályunk számára is érdekes tartalmat gyártva.

 

Mindazoknak, akik a technikai újdonságokról szeretnek elsők között értesülni, ráadásul nem pusztán egy fotó, vagy pár soros cikk erejéig, azoknak tudom ajánlani a TheVR páros másodcsatornáját a TheVR Tech-ek. Jani és Pisti ezen a csatornán leginkább komoly hangvételű teszteket, riportfilmeket publikál, melyekkel igyekeznek közelebb hozni az egyszerű felhasználókhoz a technikai fejlesztések élvonalát. Lehet az Oculus Rift, 3D nyomtatás vagy Windows10 egy biztos, a TheVR Tech televízióhoz hasonló profizmussal, mégis az interneten jellemző személyes élményszerűséggel mutatja be azt.

 

Természetesen az állatbarátok számára is van valamim, és nem egy cuki macskás videó. A Zállatorvos csatornáján humoros animált videókon keresztül ismerhetjük meg a különböző állatbajok fertőzési módját, és lehetséges gyógymódjait. Végre megérthetjük miért is érdemes olykor csengetnünk egy-egy védőoltásra, ha esetleg nem volna még tiszta, vagy csak simán jól szórakozhatunk, miközben még hasznos információkhoz is jutunk, és persze mindezt egy valódi állatorvostól, lektorált formában.

 

Nem tagadom lenne még 1-2 csatorna a tarsolyomban a felnőtt közönség számára, de kezdetnek remélem ezt is elég bizonyítéka volt, hogy a YouTube nem csak az unatkozó kisiskolások szórakoztatására alkalmas,hanem tartalmas kikapcsolódás lehet akár a felnőtt korosztály számára is.

Szólj hozzá

youtube felnőtteknek szirmai y generáció youtube csatornák jó youtube csatornák zállatorvos culturegeeks cschannel thvr